Parochiekerk Sint-Lambertus: orgel

Gemeente Heers
Straat Cartuyvelstraat
Locatie Cartuyvelstraat 24 (Heers)

Parochiekerk Sint-Lambertus

Cartuyvelstraat 24, Heers (Limburg)

De Sint-Lambertuskerk behoorde toe aan het kapittel van Sint-Martin van Luik. De oude kern van het gebouw zou een vroegromaanse basilica kunnen zijn, met rechthoekig koor. De westtoren werd later toegevoegd.

Typologieorgels
Dateringderde kwart 17de eeuw

Het orgel in de parochiekerk Sint-Lambertus is beschermd als monument.

Waarden

Het orgel in de Sint-Lambertuskerk van Horpmaal is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het orgel te Horpmaal is een zeldzame getuige van de orgelbouw van de Brabantse Goltfuss/Dekens-school van de 17de eeuw, en is tevens van grote betekenis binnen het orgelpatrimonium in Limburg.