Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Meisjeskostschool Les Peupliers: onderwijsgebouwen, restanten tuin en omheiningsmuur

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden (voorlopige gedeeltelijke opheffing)

Meisjeskostschool Les Peupliers
voorlopige opheffingsbesluiten: 14-04-2024  ID: 15349

Beschrijving

De voormalige meisjeskostschool Les Peupliers met restanten van tuin en ommuring te Vilvoorde, is beschermd als stadsgezicht.

Op 14 april 2024 werd de bescherming als stadsgezicht van de omgeving rond de Meisjeskostschool Les Peupliers voorlopig gedeeltelijk opgeheven omdat de erfgoedwaarden onherroepelijk zijn aangetast of verloren gegaan. Door de aanleg van een plein in 2003-2007 zijn de tuin en omheiningsmuur verdwenen.

Waarden

De voormalige Meisjeskostschool Les Paupliers met inbegrip van de restanten van tuin en ommuring is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door:

historische waarde

Begin vorige eeuw befaamde privé-school, ondergebracht in een riant omkaderde eind 19de-eeuwse herenwoning, die onder de deskundige leiding van Emma Lefébure van 1903 tot 1925 was uitgegroeid tot een modelinrichting waarin naast de intellectuele vorming ruime aandacht uitging naar de lichamelijke opvoeding van de meisjes. Als eerste instelling in ons land waar de Zweedse gymnastiek werd geïntroduceerd kende Les Peupliers een internationale faam.

Is de omvattende bescherming van

Bolwerkstraat 25 (Vilvoorde)
Meisjeskostschool met onderkomen in een negentiende-eeuws pand, op het kadaster geregistreerd in 1872 en aansluitende turnzaal naar ontwerp van Victor Horta, op het kadaster geregistreerd in 1905.

Stedelijk badhuis

Bolwerkstraat 27 (Vilvoorde)
Voormalig stedelijk badhuis in vrij sobere baksteenarchitectuur met verspringende volumes, op het kadaster geregistreerd in 1939.