Beschermd monument

Vakwerkhoeve met erf en omgeving

Beschermd monument van tot ( opheffing)

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.
ID
3722
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/3722

Besluiten

Vakwerkhoeve met erf en omgeving
definitieve opheffingsbesluiten: 21-08-2024  ID: 15474

Vakwerkhoeve met erf en omgeving
voorlopige opheffingsbesluiten: 14-04-2024  ID: 15348

Vakwerkhoeve met erf en omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 28-05-2003  ID: 4052

Beschrijving

De vakwerkhoeve was, met inbegrip van het erf en de omgeving, beschermd als monument.

Op 14 april 2024 werd de bescherming als monument van de vakwerkhoeve met erf en omgeving voorlopig en op 21 augustus 2024 definitief opgeheven omdat de erfgoedwaarden onherstelbaar zijn aangetast of verloren gegaan. In 2012 werd de hoeve gesloopt.



Waarden

De vakwerkhoeve, erf en omgeving was beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

Hoeve en hinterland vormen een functioneel samenhangend ensemble, duidelijk aangetoond door een nog aanwezige barrier tussen het voormalige erf en het achterliggende weiland, voorheen waarschijnlijk als boomgaard in gebruik. De inplanting op hellend terrein, de taludvormige begrenzing van het perceel langsheen de rijweg, de samenhang tussen de bebouwing en de landelijke omgeving versterken de rustieke beeldvorming en vormen een geheel van een uitgesproken representatieve en beeldbepalende waarde.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Deze hoeve op L-vormig grondplan met hoofdvolume en aanbouw achteraan, heeft een authentieke stijl- en regelwerkstructuur, met vitswerk en lemen vullingen, gedeeltelijk rustend op een geteerde stenen plint. De extern bewaarde vakwerkparamenten behielden oorspronkelijke muuropeningen, waaronder een houten bolkozijn en twee dito kozijnen in de achtergevel, alsook twee houten kozijnen op zolderhoogte in de kopgevel aan straatzijde. Het geheel wordt afgedekt door een (mank) zadeldak met Vlaamse pannen.
De vakwerkstructuur is beschermenswaardig als representatief voor een aloude, rustieke bouwwijze, die aan een steeds hoger tempo uit het straatbeeld verdwijnt.


Aanduiding van

Is de bescherming van

Vakwerkhoeve

Eldersbroek 16 (Tongeren)
Vakwerkhoeve uit de eerste helft van de 19de eeuw.


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vakwerkhoeve met erf en omgeving [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/3722 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.