Gesloten hoeve Het Paenhuys

Vierkantshoeve Het Paenhuys met omgeving

De hoeve Het Paenhuys is beschermd als monument.

Waarden

De vierkantshoeve Het Paenhuys is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Hoevecomplex met oude kern in vakwerk. Schikking van woonhuis (linkervleugel), stal (achtervleugel) en schuur (rechtervleugel) rond erf met mestvaalt, aan straatzijde afgesloten met een uniformiserende vleugel met inrijpoort, die een gedeelte van het woonhuis en een brouwerij (achter het woonhuis) incorporeert.
Het woonhuis is een vakwerkconstructie (gecombineerde ankerbalkgebinten en ankerbalkstandjukken op een bakstenen stoel) van negen traveeën en twee bouwlagen onder een overkragend, pannen zadeldak. De paramenten omvatten nog gedeeltelijk originele vullingen in vitswerk en leem; daarnaast bleven enkele (halve) bolkozijnen bewaard. De linkerzij gevel is geïntegreerd in de uniformiserende bakstenen straatgevel. De structuur van het woonhuis is traditioneel, met een gangetje, onderkelderde opkamer en twee woonvertrekken met een centrale schoorsteenwand. Het rechtergedeelte omvat een aantal dienstvertrekken. Ook de stal is in vakwerk opgetrokken, zes traveeën en twee bouwlagen onder overkragend pannen zadeldak. Het houtskelet is gelijkaardig aan dit van het woonhuis. De structuur van het gebouw wordt bepaald door een originele laterale doorrit links; het gebouw omvat een stal, bergruimte en een duiventil. Tot de bewaarde vakwerkelementen behoort ook een vrijstaand bakhuis, waarin nog sporen van een bakstenen oven bewaard bleven.

historische waarde

De hoeve kan via een gedateerde sluitsteen in kern omstreeks 1674 worden gedateerd, doch is in hoofdzaak 18de-eeuws. Het gebouw wordt weergegeven in de Buurtwegenatlas (1840-45) als een drievleugelig complex in semi-gesloten bebouwing, open naar de straat. Het huidige woonhuis en de stal schijnen toen reeds te hebben bestaan, evenals een bijbouw op de plaats van de huidige brouwerij. In 1851 werd het bakhuis toegevoegd, de bestaande losstaande schuur werd in 1872 gesloopt en in 1876 vervangen door een nieuwbouw, aansluitend bij de stal. In 1887 werd de straatvleugel gerealiseerd, die de uitgebreide brouwerij, de linkse kop van het woonhuis, een inrijpoort naar het erf en een remise omvatte. Latere aanpassingen betroffen bijgebouwen.

Weyerstraat 10 (Nieuwerkerken)
Hoeve, met kern uit de eerste helft van de 18de eeuw, verbouwd en aangepast in de tweede helft van de 19de eeuw.