Parochiekerk Sint-Lambertus: orgel

Orgels

Het orgel in de parochiekerk Sint-Lambertus is beschermd als monument.

Waarden

Het orgel in de parochiekerk Sint-Lambertus Opheers is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

De historische waarde ligt in het belang van het bewaren van stalen uit elk van de drie stijlperioden in het oeuvre van Clerinx, temeer daar Opheers zijn laatste werk is. Dit eerder anekdotisch aspect wordt ruim overstegen door het feit dat dit orgel een functioneel werkstuk is dat optimaal zijn sociaal-culturele rol vervult binnen de gemeenschap waarvoor het gemaakt is. Bovendien is dit kunstwerk een van de opvallendste elementen in het voor het overige erg sobere kerkinterieur.

Parochiekerk Sint-Lambertus

Opheersstraat 88 (Heers)
Zaalkerk van vijf traveeën met ingebouwde torenkerk, naar ontwerp van L. Jaminé en ingewijd in 1878.