Hoeve Claragoed

Beschrijving

Brugse Steenweg nr. 2. Hoeve z.g. "Claragoed", historische hoeve getypeerd door zijn monumentale dwarsschuur (Ontwerp van Lijst sinds 12/05/2003) Historiek. Eerste vermelding van de hoeve volgens het naambord bij de erfoprit in 981; deze datum wordt in bepaalde bronnen gezien als de eerste vermelding van "Ukesham", wat de voorloper van Nieuwmunster zou zijn. Dit gegeven is echter in geen enkele

Hoeve Claragoed

Brugse Steenweg 2 (Zuienkerke)
Volgens (mogelijk legendarische) overlevering hoeve al in de middeleeuwen in het bezit Orde van de Tempeliers. De archiefgegevens bewijzen wel dat de hoeve in de middeleeuwen eigendom was van de Rijke Klaren. De hoeve is op de kaart van Pourbus 1571 aangeduid, bestaande uit vier volumes. De boerenwoning, afgaande op de typologie met minimaal 17de-eeuwse kern. Langgeveltype met geïncorporeerde stallen, witgekalkt volume met gepekte plint onder pannen zadeldak en achtergevel met steunberen gestut. Monumentale dwarsschuur aangeduid op alle 18de-eeuwse kaarten, met bewaarde houten structuur met dubbele schoring.