Parochiekerk Sint-Martinus: orgel

Orgels

Het orgel in de parochiekerk Sint-Martinus is beschermd als monument.

Waarden

Het orgel van de parochiekerk Sint Maternus Vechmaal is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, wetenschappelijke waarde

Ondanks (- of misschien juist dankzij -) zijn anonimiteit is dit werk van wetenschappelijk belang voor het bestuderen van de diversiteit in Limburgse orgellandschap. Werken uit 1847, ook al hebben ze niet meer de glans van orgels uit voorgaande eeuwen, zijn nog steeds met veel ambachtelijke vaardigheid en goede smaak in klankgeving gerealiseerd. Het goed bewaarde instrument vervult efficiƫnt zijn rol als kerkorgel. De fraaie orgelkast, nog classicistisch van vormgeving, harmonieert met het kerkinterieur.

Parochiekerk Sint-Martinus

Suskesstraat 8 (Heers)
Neoclassicistische zaalkerk, gelegen in een ommuurd kerkhof, aan de westzijde toegankelijk via een hoge trap; tweemaal twee hardstenen pijlers.