Parochiekerk Sint-Pieters-Banden: orgel

Gemeente Nieuwerkerken

Grotestraat 211, Nieuwerkerken (Limburg)

Neoclassicistisch zaalkerkje van 1824, met transept en koor van 1957.

Typologieorgels
Datering17de eeuw

Beschrijving

Het orgel in de parochiekerk Sint-Pieters-Banden te Kozen (Nieuwerkerken) is beschermd als monument.

Waarden

Het orgel in de parochiekerk Sint-Pieters-Banden is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, historische waarde

Vooreerst heeft dit orgel zeldzaamheidswaarde, omdat 17de-eeuwse orgel-elementen schaars zijn, niet enkel in Limburg maar ook in andere provincies. Door de evolutie is weliswaar een eerder heterogeen ensemble ontstaan, dat echter na grondiger bestudering nog veel sporen en onbekende stijlindicaties kan reveleren. En alleen al de fraaie orgelkast op zich zou een bescherming als erfgoed waard zijn.