Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Herenhuis: tuin

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Woning met tuin

Waarden

De tuin van het herenhuis is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De tuin met portiersloge vormt een typisch onderdeel van een 19de-eeuws hotel de maître. Het terrein hoort trouwens vanouds bij het pand.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Het hoofdgebouw vertoont een open dispositie naar de tuinzijde toe, waardoor de tuin als het ware een invloed heeft op het karakter van de achterste ruimten, die ook het sterkst gedecoreerd zijn. De elegante portiersloge met patio en de ijzeren toegangspoort accentueren het karakter van de tuin als externe ruimte.

Herenhuis

Repenstraat 12 (Tongeren)
Alleenstaand herenhuis, omgeven door een ommuurde tuin, gebouwd eind 19de eeuw in neorenaissancestijl.