Meisjeskostschool Les Peupliers: turnzaal

Beschermd monument van 18-03-1999 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Vilvoorde
Deelgemeente Vilvoorde
Straat Bolwerkstraat
Locatie Bolwerkstraat 25 (Vilvoorde)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/23088/140.1
  • OB001273

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Meisjeskostschool Les Peupliers

Bolwerkstraat 25, Vilvoorde (Vlaams-Brabant)

Meisjeskostschool met onderkomen in een negentiende-eeuws pand, op het kadaster geregistreerd in 1872 en aansluitende turnzaal naar ontwerp van Victor Horta, op het kadaster geregistreerd in 1905.

Beknopte karakterisering

Typologieturnzalen
Dateringvóór WO I
Betrokken personen

Beschrijving

De turnzaal van de meisjeskostschool Les Peupliers te Vilvoorde, is beschermd als monument.

Waarden

De turnzaal van de voormalige Meisjeskostschool Les Peupliers met inbegrip van de originele uitrusting, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Eenvoudig, zuiver functioneel opgevat, bakstenen volume, in 1904-1905 gebouwd door V. Horta (1861-1947) volgens de instructies van Kolonel Lefébure, die via publicaties en talrijke lezingen aan de basis lag van de verspreiding van het Zweedse turnen in ons land. Met zijn karakteristieke uitrusting, de speciale eisen die werden gesteld aan verlichting en verluchting kan dit zaaltje worden beschouwd als de eerste architecturale vertaling in ons land van dit specifiek bouwprogramma.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.