Pastorie Sint-Martinusparochie en tuinmuur met poortje

Pastorie met tuin

Beschrijving

De pastorie van de Sint-Martinusparochie te Rutten (Tongeren) is, met inbegrip van de tuinmuur met poortje uitgevend op het kerkhof van de benedictinessen, beschermd als monument.

Waarden

De pastorie, tuinmuur en poortje zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

In 1911 stemde de Ruttense gemeenteraad ermee in het grootste deel van de kosten voor een nieuw te bouwen pastorie op zich te nemen, aangezien de oude pastorie in een erbarmelijke toestand verkeerde. Mathieu Christiaens maakte verschillende ontwerpen voor de nieuwbouw, en na goedkeuring door de provinciale architect en door de Commissie voor Monumenten, werd de bouw aangevat op een perceel in de Rechtstraat, onmiddellijk grenzend aan het kerkhof. De samenwerkende aannemers Renier Ulrix en A. Malaise werden aangeduid als uitvoerders. De werken werden voltooid in 1914.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Alleenstaand herenhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, opgetrokken op een gedeeltelijk opgehoogd terrein, vooraan, links en achteraan omgeven door een tuin, door een muurtje met poort gescheiden van het kerkhof. Gekoppeld diephuis en breedhuis, respectievelijk een leien zadeldak en een dito schilddak. Het gebouw is opgetrokken in baksteen met een hoge, breukstenen plint en een muizentandfries onder een houten kroonlijst. Representatieve façade met spitsbogige hoofdingang in dito portaal, rechthoekige vensters, alleen of gekoppeld per drie, met natuurstenen of houten kloosterkozijnverdeling, overspannen door strekse steek- en spitsbogen. Lijstwerk en decoratieve details in geglazuurde baksteen en hardsteen. Zijgevel richting kerkhof met semi-officieel karakter, met monumentale zij-ingang en erker, het geheel in dezelfde stijl als de voorgevel. Aan de straatzijde, op straatpeil, werd een lagere bijbouw met garage toegevoegd. T-vormige hal bestaande uit een dwarse vestibule aansluitend op een overlangse hal, die de zij-ingang met de traphal verbindt. Links vooraan is de officiële ontvangstkamer geïsoleerd, achteraan de privé-vertrekken, rechts vooraan de dienstvertrekken, van waaruit de kelders en garage toegankelijk zijn. De eerste verdieping is minder beredeneerd, met een overlangse hal en wederzijds belendende ruimten. Qua interieur worden vooral de representatieve ruimten op het gelijkvloers benadrukt, met adequate betegeling en planken bevloering, trompe-l'oeil-schilderingen en stucwerk, natuurstenen schoorstenen, eikenhouten paneeldeuren, sierlijk hang- en sluitwerk.

Pastorie Sint-Martinusparochie

Rechtstraat 11 (Tongeren)
Alleenstaand herenhuis, in 1912 gebouwd door M. Christiaens in late neogotische stijl met Engelse, hoog-Victoriaanse invloed.