Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Pastorie Sint-Martinusparochie: tuin

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Pastorie met tuin

De pastorietuin is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

historische en historische, in casu architectuurhistorische en sociaal-culturele waarde: De tuin kan worden beschouwd als de logische uitbreiding van een comfortabele burgerresidentie, maar moet zeker ook gezien worden als onderdeel van het kerksite. Pastorie, tuin en kerkhof vormen via het poortje in de muur en de specifieke gerichtheid van de zijingang een ondeelbaar, functioneel en esthetisch ensemble. De pastorijsite domineert daarenboven het kruispunt met de Kapittel- en Proenhofstraat en vormt een markeringspunt omdat het bouwperceel lichtjes is opgehoogd. Wellicht gebeurde dit gedeeltelijk in functie van de kerk en het kerkhof, waarmee het complex een ensemble vormt. Het resultaat is echter niet alleen letterlijk een verheven geheel, maar ook figuurlijk, want het accentueert de centrale functie van de kerk in het dorp.

Pastorie Sint-Martinusparochie

Rechtstraat 11 (Tongeren)
Alleenstaand herenhuis, in 1912 gebouwd door M. Christiaens in late neogotische stijl met Engelse, hoog-Victoriaanse invloed.