Onderwijsgebouwen

Beschrijving

Nr. 5, St.-Sebastiaanstraat, nr.2 St.-Bernarduscollege en Vrije Visserijschool. Instituut ten Bogaerde. Vlg. twee gevelstenen (nr. 5): college opgericht in 1879 door pastoor Wafelaert en vernield in 1914, echter wederopbouw in 1922 en herdenkingsplechtigheid ter ere van bisschop Wafelaert in 1929. Schoolcomplex met hoofdgebouwen (1922) uitziend op Marktplein (nr. 5) en St.-Sebastiaanstraat (nr.

Onderwijsgebouwen

Marktplein 5 (Nieuwpoort)
Het college werd opgericht in 1879 door pastoor Wafelaert en vernield in 1914; echter heropbouw in 1922. Schoolcomplex met hoofdgebouwen uit 1922 uitziend op Marktplein en Sint-Sebastiaanstraat. Neogotisch gevelontwerp van architecten Pil en Carbon. Fraaie baksteenarchitectuur van twee via lichte knik aansluitende gevels met twee bouwlagen onder zadeldak. Rechts ervan, moderne vleugel op hoek bij W. Deroolaan. Achtergelegen speelplaats met architecturaal minder interessante, naast recentere, schoolgebouwen en deels ingebouwde neogotische kapel uit het begin van de jaren 1920.