Semi-gesloten hoeve

Beschermd monument van tot heden (voorlopige opheffing)

Semi-gesloten vakwerkhoeve en omgeving
voorlopige opheffingsbesluiten: 14-03-2024  ID: 15314

Hoeven en omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de gebouwen van de semi-gesloten hoeve, bestaande uit een boerenwoning, stallen en dienstgebouwen.

De bescherming als monument van de semi-gesloten vakwerkhoeve werd op 14 maart 2024 voorlopig opgeheven omwille van het algemeen belang. In 2016 stortte de vakwerkstructuur tijdens een storm in. In 2017 werd de hoeve gereconstrueerd in gewijzigde vorm zonder recuperatie van materialen.

Waarden

De semi-gesloten vakwerkhoeve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

De vakwerkkern van de hoeve getuigt van een eeuwenlange bouwtraditie, waarvan in de streek vele voorbeelden bewaard bleven, in een unieke densiteit, die echter hoe langer hoe meer wordt aangetast door sloop- en bouwactiviteiten. De hoeve is tevens een belangrijke documentaire getuige van een lokale en volkse traditie.

in casu architectuurhistorische waarde:
Traditionele elementen zijn de ordonnantie van de woonhuisvleugel, waarbij het rechtergedeelte oorspronkelijk mogelijk een stal herbergde, het vakwerk met bakstenen en lemen vullingen op bakstenen stoel, de zadeldaken met bewaarde Vlaamse pannen en de oorspronkelijke indeling van het woonhuis met laterale gang en in het linkerdeel enkele door een centrale schoorsteen verwarmde vertrekken. In het woonhuis bleven de opkamer en een centrale haard bewaard.

historische waarde

De huidige semi-gesloten hoeve gaat wat betreft het woonhuis in kern terug tot 1858. De andere bestanddelen dateren uit het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw.

Semigesloten hoeve

Langenakker 46 (Wellen)