Beschermd monument

Herenhuis in empirestijl

Beschermd monument van 04-12-2003 tot heden

ID: 376   URI: https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/376

Besluiten

Geografisch pakket Diest
definitieve beschermingsbesluiten: 04-12-2003  ID: 4132

Beschrijving

Het herenhuis in empirestijl te Diest, is beschermd als monument.Waarden

Woonhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde:
Oorspronkelijk werd het volledig bepleisterd ensemble van vier empire herenwoningen als één geheel geconcipieerd? Het werd vlak voor 1842 opgetrokken op de voormalige Nieuwe Korenmarkt. Het huis heeft een langgerekt, drielagig volume met sobere lijstgevel van zeventien traveeën, voorzien van een lichtjes vooruitspringend en negen traveeën tellend middenrisaliet met steekboogpoort en balkon in de middenas.
Kenmerkend is de strakke ritmering van de gevel door de vensters, rondboogvormig met waaierboogvormig bovenlicht op de eerste verdieping van het middenrisaliet en rechthoekig elders, oorspronkelijk voorzien van een roedenverdeling naar classicistisch model en verjongend op de tweede verdieping. Typerend zijn verder de symmetrie en de horizontaliteit van de gevel, beklemtoond door de hardstenen plint, de registers van vensters met uitspringende onderdorpel in blauwe hardsteen, de markering van de bouwlagen door geprofileerde cordons, de dubbele waterlijst tussen de rondboogvensters van het middenrisaliet en de ver uitkragende, deels op klossen en deels op voluutconsoles rustende kroonlijst.
Sterk beeldbepalend geheel, niet alleen door zijn imposante gevelbreedte, maar tevens door zijn unieke ligging in de schaduw van de bomen op het 19de-eeuwse Henri Verstappenplein, ten westen van het voormalig Hof van Nassau en tegenover het groene Warandepark.


Aanduiding van

Is de gedeeltelijke bescherming van

Herenhuizen in empirestijl

Henri Verstappenplein 8-11 (Diest)
Empireherenhuizen met drie verdiepingen uit de eerste helft van de 19de eeuw.