Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve de Naveau: agrarische omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Naveauwinning, park en agrarische omgeving

Waarden

De agrarische omgeving Naveauwinning is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

De Naveauwinning behield een context van grote landbouwpercelen, die zich uitstrekken tot aan de Herkenrodewinning in Opheers-Dorp. Deze structuur wordt al op de Ferrariskaart (1771-1777) weergegeven, benadrukt de oorspronkelijke functionaliteit van de hoevegebouwen, accentueert de oude dorpshiƫrarchie en draagt bij tot de beeldbepalende waarde van het complex.

Hoeve de Naveau

Opheersstraat 111 (Heers)
Imposante en gaaf bewaarde gesloten hoeve, waarvan het woonhuis en het poortgebouw dateren uit eind 18de eeuw, schuur en stallen uit midden 19de eeuw.