Kapelletje toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw-van-Groeninge

Beschrijving

Harelbeeksestraat z.nr. Kapelletje toegewijd aan O.-L.-Vrouw-van-Groeninge, opgericht in 1832 door F. Dujardin. In 1868 veranderingen in opdracht van A. Masquelier. In oorsprong veldkapel, heden geïntegreerd in bedrijfsgebouw, voorheen drukkerij J. Goddaer waarvan de gebouwen in kern dateren van 1936, vanaf 1976 boekbinderij Gutenberg-Soenen (nr. 9). Schermgeveltje met spitsbogige deurop

Onze-Lieve-Vrouw-van-Groeningekapel

Harelbeeksestraat (Kortrijk)
De Onze-Lieve-Vrouw van Groeningekapel is een kleine zeshoekige kapel die in 1832 door Félix Eduard Dujardin werd opgericht. De gevel werd aangepast omstreeks het eind van de jaren 1860. Het kapelletje waarvan de bijzondere architectuur een vroeg voorbeeld is van neogotiek, werd er gebouwd op de Groeningekouter waar in het jaar 1302 de Guldensporenslag plaats vond. Het is één van de vroegste herdenkingsmonumenten van de Belgische onafhankelijkheid en van de Vlaamse en sociale ontvoogdingsstrijd.