Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kasteeldomein van Nieuwerkerken

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Kasteel van Nieuwerkerken: hoevecomplex met omgeving

De bescherming omvat het hoevecomplex en kapel met hun onmiddellijke omgeving.

Waarden

Het Kasteel van Nieuwerkerken, hoevecomplex en kapel met hun onmiddellijke omgeving, is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Kerkstraat 158-160 (Nieuwerkerken)
Gesloten en omgrachte hoeve, uit de 17de en 18de eeuw.

Is de gedeeltelijke bescherming van

Oud bos, kastelen en parken van Nieuwenhoven, Nonnemielen, Spinveld, Terkelen, Nieuwerkerken en Kortenbos

Nieuwerkerken, Wijer (Nieuwerkerken), Sint-Truiden, Zepperen (Sint-Truiden)
Dit gebied omvat een rijk en gevarieerd erfgoed: een oud boscomplex uit het bezit van de abdij van Sint-Trudo, afgewisseld met kastelen en parken van Nieuwenhoven, Nonnemielen, Spinveld, Nieuwerkerken, Terkelen en Kortenbos, de hoeven Schorrebos en Casselaer en de Metsterenmolen. Geografisch gezien behoort dit gebied tot het buitengebied van Sint-Truiden, op 5 km ten noorden van het stadscentrum. De omgeving is er dun bebouwd, weinig dooraderd met wegen en goed voorzien van erfgoedsites en relicten. Tot in de 18de eeuw kwamen op de hoger gelegen heuvelruggen tussen riviervalleien bossen voor, die intussen grotendeels zijn verdwenen. Alleen in de omgeving van Nieuwenhoven hield een vrij groot boscomplex stand. Dit bos vormt in combinatie met Nieuwenhoven, het middeleeuwse abdijgoed van de Sint-Trudo abdij, de kern van de ankerplaats.