Watermolen Suetendaelmolen

Watermolen Suetendaelmolen met molengebouw, woonhuis, gaande werk en omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de watermolen Suetendaelmolen, ook wel Broekmolen of Daalmolen genoemd. Het gaat om het molengebouw, het voormalig woonhuis met aanhorigheden, alle gaande werk, inclusief de hamermolen, het sluiswerk van de molen, het waterrad en tot slot het verdeelwerk van de spaarvijver dat verder noordoostwaarts is gelegen. De watermolen en zijn omgeving langs de Zutendaalbeek zijn als dorpsgezicht beschermd.

Waarden

De watermolen, genaamd De Suetendaelmolen, met inbegrip van het molengebouw, het voormalig woonhuis met aanhorigheden, alle gaande werk, inclusief de hamermolen, het sluiswerk van de molen, het waterrad, het verdeelwerk van de spaarvijver, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als goed bewaard voorbeeld van een bovenslagkorenwatermolen uit de tweede helft van de 19de eeuw met enkele uit het hergebruik van oudere onderdelen voortkomende archaïsche kenmerken, met een waterrad voorzien van een groot gietijzeren hart, met opvallende afstandsbediening van de maalsluis, en met grote hoger gelegen spaarvijver met eenvoudig verdeelwerk.

Suetendaelmolen

Watermolenweg 5 (Zutendaal)
De Suetendaelmolen, ook wel Broekmolen of Daalmolen genoemd is een bovenslag watermolen met metalen rad en werd rond 1860-1870 gebouwd. De landelijke omgeving van de Suetendaelmolen bevat een opvallend grote en hoger gelegen spaarvijver en gaat terug tot een watermolensite die al in de 16de eeuw vermeld wordt.