Watermolen Suetendaelmolen met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 29-05-1995 tot heden

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Zutendaal
Deelgemeente Zutendaal
Straat Watermolenweg
Locatie Watermolenweg 5, Watermolenweg 6 (Zutendaal)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.02/71067/101.1
  • OL001178

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Suetendaelmolen

Watermolenweg 5, Zutendaal (Limburg)

De Suetendaelmolen, ook wel Broekmolen of Daalmolen genoemd is een bovenslag watermolen met metalen rad en werd rond 1860-1870 gebouwd. De landelijke omgeving van de Suetendaelmolen bevat een opvallend grote en hoger gelegen spaarvijver en gaat terug tot een watermolensite die al in de 16de eeuw vermeld wordt.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als dorspgezicht betreft de landelijke omgeving van de Suetendaelmolen stroomop- en afwaarts langs de Zutendaalbeek en bevat een opvallend grote en hoger gelegen spaarvijver. De watermolen en aanhorigheden is eveneens als monument beschermd.

Waarden

De omgeving van de Suetendaelmolen of Broekmolen is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als voorbeeld van een watermolensite die reeds in de 16de eeuw vermeld wordt, die nog steeds voorzien is van een operationele spaarvijver, van een waterloop met specifiek uitzicht en met specifieke bestanddelen zoals de sluis, het verdeelwerk, de aanvoergeul; die nog een herkenbaar beeld geeft van het oorspronkelijk landelijk karakter wat tevens bijdraagt tot de visuele ervaring en de intrinsieke en documentaire waarde van de molen.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.