Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Samenhorende burgerhuizen: tuin met onder- en bovengrondse restanten

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Woningen en tuin met restanten van kleine gebouwen

Beschrijving

De tuin achter de samenhorende burgerhuizen is, met inbegrip van alle onder- en bovengrondse restanten van kelders en gebouwen, beschermd als stadsgezicht.

Waarden

De tuin van het woonhuis, met inbegrip van de restanten van verschillende kleine gebouwen, is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

De tuin van Piepelpoel 21, overigens een logische extensie van een belangrijk herenhuis, heeft een bijkomende historische dimensie als conglomeraat van oudere bouwpercelen, waarop nog de restanten van verschillende kleine gebouwtjes bewaard bleven, waaronder enkele gedempte kelders aan de Corversstraat, en dieper in de tuin de muren van een schijnbaar 17de-eeuwse constructie met kruisramen en een schoorsteen. Het terrein heeft derhalve een groot archeologisch potentieel.

Burgerhuizen

Piepelpoel 19-21 (Tongeren)
Gelijkaardige huizen, gebouwd circa 1770. Enkel- en dubbelhuis van respectievelijk twee en vijf traveeën.