Neotraditioneel burgerhuis met tuinmuur en bijgebouw

Beschermd monument van tot heden (voorlopige gedeeltelijke opheffing)

Neotraditioneel burgerhuis, tuinmuur en tuin van het burgerhuis
voorlopige opheffingsbesluiten: 14-03-2024  ID: 15324

Woning met tuin

Beschrijving

Het burgerhuis is, met inbegrip van de tuinmuur en het bijgebouw in de oostelijke hoek van de achtertuin, beschermd als monument.

Op 14 maart 2024 werd een deel van de bescherming als monument, namelijk het bijgebouw, voorlopig opgeheven omdat de erfgoedwaarden onherstelbaar zijn aangetast.

Waarden

Het woonhuis en de tuinmuur zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

laat 19de-eeuws woonhuis, opgetrokken in het kader van een bouwcampagne, waarbij de zone tussen de binnenstad en het begijnhof werd ontgonnen door de stedelijke burgerij.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: bakstenen dubbelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen in neotraditionele stijl met een lagere achterbouw en ruime tuin. De centrale travee omvat de rechthoekig omlijste voordeur met een bovenlicht in de vorm van twee gekoppelde rondboogramen, het geheel bekroond met een smeedijzeren balkon, gestut door twee grote kalkstenen consoles. De twee rechtse traveeën zijn opgevat als een licht geaccentueerde risaliet, die een weinig hoger is dan de linkse travee en bekroond wordt door een tuitgevel met aanzetstukken en toppilaster, waarboven een smeedijzeren windwijzer. De zijgevels van hoofd- en achterbouw zijn grotendeels blinde lijstgevels. Intern heeft het pand een klassieke 19de-eeuwse indeling, met een centrale vestibule met staatsietrap en aan weerszijden belendende ruimten, links een suite van twee à drie pronkvertrekken, rechts individuele kamers.

Neotraditioneel burgerhuis

Piepelpoel 13 (Tongeren)
Dubbelhuis in neo-traditionele stijl gebouwd eind 19de eeuw, drie traveeën en drie bouwlagen, de twee rechtse traveeën bekroond met puntgevel.