Gesloten hoeve met herenboerentuin en hekwerk

Gesloten hoeve met tuin, hekwerk en omgeving

De gesloten hoeve en aansluitende herenboerentuin met hekwerk zijn beschermd als monument.

Waarden

De gesloten hoeve en aansluitende herenboerentuin met hekwerk zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De hoeve, met aansluitende tuin, heeft een voorgeschiedenis die minstens reikt tot een op de Ferrariskaart (1771-1777) weergegeven constructie, waarvan de structuur bepalend blijkt te zijn voor de huidige toestand. Het complex evolueerde naar de huidige gesloten toestand na toevoeging van een achtervleugel, die al in de Atlas der Buurtwegen (1840-1844) wordt weergegeven. De bebouwing evolueerde sindsdien weinig, alleen de rechtervleugel werd aangepast in een laat-19de-eeuwse bouwfase die ook bepalend bleek voor de integrale verschijningsvorm van de hoeve.
Mogelijk hebben banden met het nabije kasteeldomein van Mechelen-Bovelingen meegespeeld in de monumentalisering van het complex, waarvan het woonhuis een als monumentaal laat-19de-eeuws boerenburgerhuis bewaard bleef, een hoge baksteenconstructie onder tentdak, met kalkstenen details, architecturaal geaccentueerde straatgevels en een aansluitende tuin, aan straatzijde afgebakend met sierlijk hekwerk. De dienstgebouwen (poortvleugel, stallingen en schuur), zijn als het ware achter dit huis opgesteld omheen een gekasseid erf. Ze behielden een klassieke volumetrie, maar werden volledig versteend en behielden slechts enkele in kalksteen omlijste muuropeningen als getuigen van een eventuele oudere bouwfase.
De inplanting van de hoeve, ter hoogte van een knik in de Bovelingenstraat en in de franje van oude boomgaardpercelen aan de Herk, is niet alleen authentiek, maar ook van een bijzondere beeldbepalende waarde.

Is de omvattende bescherming van

Gesloten hoeve van 1900

Bovelingenstraat 361 (Heers)
Ruime, gesloten hoeve van 1900. Bakstenen gebouwen rondom een gekasseid erf met onregelmatige vorm en centrale mestvaalt.

Herenboerentuin

Voortuin met hekwerk, paviljoen en monumentale solitaire esdoorn uit de bouwtijd van de hoeve met herenboerenhuis in sobere neoclassicistische stijl uit 1900.