Teksten van Gemeentehuis Opglabbeek

Gemeentehuis_versie 1_20140523 ()

Historiek

Het gemeentehuis is een voormalige pastorie van de norbertijnen van Averbode, die in 1767 werd gebouwd in opdracht van abt Gisbert Halloint in classicistische stijl. Sinds 1938-1939 doet het gebouw dienst als gemeentehuis.

Beschrijving

De voormalige pastorie is gelegen aan de rand van het dorpsplein. Het is een alleenstaand classicistisch herenhuis van het dubbelhuistype, met vijf traveeën en twee bouwlagen onder een gebogen schilddak (leien) met een houten dakkapel. De baksteenbouw heeft witbepleisterde gevels en getoogde vensters in een geblokte kalkstenen omlijsting. De achtergevel heeft een gelijkaardige opbouw. Aan het einde van de 20ste eeuw werd tegen de achtergevel een moderne uitbreiding toegevoegd voor de gemeentelijke administratieve diensten. In 2011 werd uiteindelijk begonnen met de restauratie van de voormalige pastorie, waarbij de recente aanbouwsels werden afgebroken.

Het gemeentehuis (behalve de rechter aanbouw) is beschermd als monument omwille van zijn historische waarde als één van de dertien in Limburg behouden witherenpastorieën, waarvan deze werd gebouwd in 1767 in opdracht van abt Gisbert Halloint van Averbode; omwille van zijn kunsthistorische waarde als gebouw in classicistische stijl uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Bibliografie

• Archief Onroerend Erfgoed Limburg, DL000253, Gemeentehuis, beschermingsdossier (J. Gyselinck, 1983).

Gemeentehuis Opglabbeek ()

Het gemeentehuis van Opglabbeek is, met uitzondering van de noordelijke aanbouw onder lessenaarsdak, beschermd als monument.

In het beschermingsdossier wordt de historische en kunsthistorische waarde van het gemeentehuis als volgt gemotiveerd:
"als één van de dertien in Limburg behouden witherenpastorieën, waarvan deze werd gebouwd in 1767 in opdracht van abt Gisbert Halloint van Averbode."
"als gebouw in classicistische stijl uit de tweede helft van de 18de eeuw."

• Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000253, Gemeentehuis (J. Gyselinck, 1983).