Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Gemeentehuis Opglabbeek met tuin

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Gemeentehuis van Opglabbeek en tuin

Beschrijving

Het gemeentehuis van Opglabbeek is, samen met de omliggende tuin, beschermd als dorpsgezicht. In de tuin werd eind 20ste eeuw een plein aangelegd en een administratief centrum opgericht.

In het beschermingsdossier wordt de historische waarde van de omgevende tuin van het gemeentehuis als volgt gemotiveerd:
"omdat hij integrerend deel uitmaakt van de pastorie en omwille van de aanwezigheid van het tracé van de oorspronkelijke omwalling."

• Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000253, Gemeentehuis (J. Gyselinck, 1983).

Waarden

Het gemeentehuis met omgevende tuin is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Pastorie, nu gemeentehuis

Gildenstraat 1 (Oudsbergen)
Pastorie der norbertijnen, thans gemeentehuis, omgeven door een tuin met resten van de vroegere omgrachting. De pastorie wordt toegeschreven aan Grégoire Godissar, lekenbroeder van de Abdij van Averbode. Alleenstaand classicistisch herenhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen onder gebogen schilddak, uit de 18de eeuw.

Is de omvattende bescherming van

Moerascipres