Parochiekerk Sint-Martinus: orgel

Gemeente Overpelt

Kerkdijk zonder nummer, Overpelt (Limburg)

Neoromaanse kerk, naar ontwerp van de architecten H. Martens en V. Lenertz, gebouwd in 1911-12.

Typologieorgels
Dateringvierde kwart 18de eeuw

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het gedemonteerde orgel uit 1775 in de Sint-Martinuskerk, het enige bewaard gebleven werk van orgelbouwer Joannes Beerens.

Waarden

Het orgel van de Sint-Martinuskerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, wetenschappelijke waarde

In de organologie wordt algemeen aanvaard dat alle werk van vóór circa 1800 als historisch waardevol mag beschouwd worden en meestal getuigt van verfijnd vakmanschap. Bovendien is dit Beerens-materiaal door zijn hoge zeldzaamheid van grote wetenschappelijke waarde.