Beschrijving
De bescherming als monument betreft het eclectische ursulinenklooster (1901), naar ontwerp van architect Hyacinth Martens, en de neogotische kloosterkapel (1909-1910), naar ontwerp van kanunnik Jan Broux. De omgeving met de lagere school, de voormalige naaischool, de boerderij van het ursulinenklooster, de Heilige Hartkapel en de beelden van de kloostertuin is beschermd als dorpsgezicht. Het gehele complex werd in 2012 als monument beschermd.
Waarden
Het ursulinenklooster met bijhorende kapel is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:
historische waarde
historische en historische in casu architectuurhistorische waarde: Van het eclectische, overwegend bakstenen geheel, met neogotische en neo-Vlaamserenaissance-inslag bij het klooster en met neogotische kapel, werd de eerste steen gelegd in 1901. De nieuwe kapel dateert van 1909-10. Het complex was het moederklooster van de zusters ursulinen van het bisdom Luik. Later kwamen daar nog een boerderij, een Lourdesgrot, beelden en een gecementeerde Heilig Hartkapel in de tuin bij (confer infra: dorpsgezicht). Architectuurhistorisch is vooral het voor Belgiƫ zeer vroege gebruik van gewapend beton als bouwmateriaal voor de kapel uniek te noemen. De Engelse neogotische stijl, onder meer gekenmerkt door verticalisme en een koortoren, verhoogt de betekeniswaarde. De behouden interieurelementen van de kapel maken van het bedehuis een gesamtkunstwerk. Het latere bakstenen parement zorgt bovendien voor een boeiende ontwikkelingsgeschiedenis.
artistieke waarde
In verband met de artistieke waarde kan geponeerd worden dat het om een van de meest monumentale ensembles gaat die door bouwmeester Hyacinth Martens werden opgetrokken. De architecturale activiteit van kanunnik Jan Broux, gelegenheidsarchitect en ontwerper van de kapel, is uitzonderlijk te noemen.
sociaal-culturele waarde
De gebouwen getuigen van een lange traditie van kloosterleven en opvoedkundige activiteit, van 1901 tot vandaag de dag. De kapel vervult nog steeds zijn oorspronkelijke gebedsfunctie.