Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën en omgeving

De Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën is beschermd als monument.

Waarden

De kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Barok bakstenen gebouw met verwerking van mergel en Maaslandse kalksteen, opgericht in 1669 door Walther de Selys-Fanson, heer van Vreren, Heur en Wihogne. Bepleisterd interieur met sobere stucwerkdecoratie. Het barokke portiekaltaar, een 18de-eeuws votiefschilderij en een open 17de-eeuwse biechtstoel vormen de belangrijkste inboedel.

volkskundige waarde

Belangrijk bedevaartsoord voor het miraculeus beeldje van Onze-Lieve-Vrouw; kaderend in een rijke traditie van volksdevotie, waar men kwam bidden en offeren om genezing van pest en andere epidemieën te bekomen. Jaarlijkse processie op 15 augustus, regelmatige misviering en gebedsstonden in de meimaand bestendigen deze traditie.

Luikersteenweg (Tongeren)
Rechthoekig gebouw van twee traveeën met driezijdige koorsluiting, op de sluitsteen van het portaal gedateerd 1669.