Oorlogsmonument ontworpen door Jules Vits

Oorlogsmonument

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het oorlogsmonument, in 1923 ontworpen door beeldhouwer Jules Vits.

Het oorlogsgedenkteken is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het in 1923 opgerichte oorlogsmonument ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog en bij uitbreiding van de Tweede Wereldoorlog, is een getuige van de Belgische en Overpeltse politieke geschiedenis, en bezit om die reden een belangrijke historische en documentaire waarde.

artistieke waarde

Door de nationaal bekende beeldhouwer Jules Vits (1868-1935) uit Melle ontworpen gedenkteken, typologisch uitgewerkt als een trapezoïdale sokkel met twee zijstukken en een bekronende beeldengroep van een soldaat, een bedroefde arbeider en een Nikèfiguur; rijke symbolentaal, getuige het mooie beeld, de lauwerkrans en de inscripties; symbolen van moed, heldhaftige oorlogsstrijd, wanhoop, vaderland, overwinning en roem.

Monument ter herdenking van de gesneuvelden uit beide Wereldoorlogen

Dorpsstraat (Pelt)