Watermolen Wedelse Molen

Watermolen De Wedelse Molen met toebehoren en omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de watermolen Wedelse Molen, meer bepaald het molengebouw, het sluiswerk met de sluismuren en de oeverversteviging stroomopwaarts aansluitend bij het sluiswerk, het waterrad en de volledige maalinrichting. De watermolen en met de omgeving ook als dorpsgezicht beschermd.

Waarden

De watermolen genaamd Wedelse molen, met inbegrip van het gebouw, het sluiswerk met de sluismuren en de oeverversteviging stroomopwaarts aansluitend bij het sluiswerk, het waterrad en de volledige maalinrichting, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als 17de-eeuwse watermolen met zijn oude houten raderwerk en maalstenen in archaïsche frontale opstelling.

Wedelse of Weelse Molen

Breugelweg 250 (Pelt)
Molen op de Dommel, herbouwd rond 1765, waarbij het vroegere molenhuis in leem en hout vervangen werd door het huidige gebouw.