Gesloten hoeve

Hoeven en omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de gesloten hoeve, bestaande uit een boerenwoning, poortgebouw, schuur en stallen.

Waarden

De gesloten hoeve met vakwerkcomponenten is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De huidige gesloten hoeve wordt voor het eerst in 1871 gekadastreerd, evenwel aanvankelijk nog met vrijstaande achtervleugel.

in casu architectuurhistorische waarde:
Traditionele elementen met erfgoedwaarde zijn het vakwerk met deels lemen, deels bakstenen vullingen, alsook de schild- en zadeldaken met Vlaamse pannen.

sociaal-culturele waarde

De vakwerkkern van de hoeve getuigt van een eeuwenlange bouwtraditie, waarvan in de streek vele voorbeelden bewaard bleven, in een unieke densiteit, die echter hoe langer hoe meer wordt aangetast door sloop- en bouwactiviteiten. De hoeve is tevens een belangrijke documentaire getuige van een lokale en volkse bouwtraditie.

Gesloten hoeve

Zonneveldweg 11 (Wellen)
Deze gesloten hoeve dateert uit de 19de eeuw en wordt gekenmerkt door zijn behoud van vakwerkconstructie met opvullingen deels in leem, deels in baksteen.