Watermolen Bemvaartmolen

Beschermd monument van 03-04-1995 tot heden

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Overpelt
Deelgemeente Overpelt
Straat Bemvaartstraat
Locatie Bemvaartstraat 117 (Overpelt)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/72029/114.1
  • OL001355

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Bemvaartmolen

Bemvaartstraat 117, Overpelt (Limburg)

Watergraanmolen van het onderslagtype, gelegen op de Dommel op de grens met Neerpelt.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de Bemvaartmolen, met inbegrip van het molengebouw, het sluiswerk, met de sluiswanden, het waterrad, de volledige maalinrichting (inclusief de builmolen, de jakobsladder, de balansweegschaal, de drie koppels maalstenen, de haverpletter, de twee galgen, de silo, het luiwerk, de graankuiser). De omgeving van de watermolen is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

De watermolen genaamd Bemvaartmolen, met inbegrip van het molengebouw, het sluiswerk, met de sluiswanden, het waterrad, de volledige maalinrichting (ook de builmolen, de jakobsladder, de balansweegschaal, de drie koppels maalstenen, de haverpletter, de twee galgen, de silo, het luiwerk, de graankuiser) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als volledig uitgeruste molen uit ongeveer 1880 als illustratie van de wijze waarop toen een watermolen met gemengd traditionele en eigentijdse middelen tot een economisch rendabel bedrijfje kon worden uitgebouwd.
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.