Tramstation Heers en spoorbedding

Geografisch pakket Heks

Het tramstation van Heers en de spoorbedding zijn beschermd als monument.

Waarden

Het tramstation en de spoorbedding zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

De tramhalte werd kort na de opening van de tramlijn Borgloon-Oreye (1900) opgetrokken onder impuls van de kasteelheer. Het is een voor de tijd typisch gebouwtje in neotraditionele stijl. Aansluitend bleef nog een groot gedeelte van de trambedding bewaard (tracé vanaf het Monnikenhof tot een eind ten zuiden van de Hekslaan). Het geheel is een sprekende getuige van de laat-19de-eeuwse modernisering van het dorp.
Het station is echter ook één van de panden die in de late 19de en vroege 20ste eeuw onder impuls van de kasteelheer omheen het park verrezen en in hun sobere monumentaliteit als buffer en uithangbord voor het kasteel fungeerden. Dat het tramstationnetje meer was dan een publiek gebouw, wordt geïllustreerd door de afzonderlijke wachtkamer waarover de kasteelheren konden beschikken. De halte is bovendien ingeplant aan de rand van het kasteeldomein en niet zozeer in nabijheid van het dorp, waardoor eens te meer de lokale machtsverhoudingen worden geïllustreerd. Het geheel is niettemin door zijn elegante vormentaal en strategische inplanting, in harmonie met de omgeving, van een bijzondere beeldbepalende waarde.

Is de omvattende bescherming van

Trambedding lijn Borgloon-Oreye

Bommershoven (Borgloon), Heks, Vechmaal (Heers)
De tramlijn Hasselt-Borgloon-Oreye werd aangelegd in 1899-1900. De lijn gaf een economische impuls aan het gebied. Aangezien er veel suikerbieten mee werden vervoerd, werd de lijn ook wel de suikertram genoemd, in Oreye was er namelijk een suikerraffinaderij. In het landschap zijn nog verschillende relicten van deze spoorlijn, onder andere als dijk of insnijding, en op veel plaatsen is de spoorlijn nog in gebruik als voetpad of perceelsscheiding.

Tramstation Heers

Hekslaan 50 (Heers)
Het tramstation werd opgetrokken in het begin van de 20ste eeuw in neotraditionele stijl. Het complexe volume, bestaande uit een T-vormige kern, een toren en een lage aanbouw.