Refugiehuis Abtsherberge

Beschermd monument van 03-02-2000 tot heden

Locatie

Provincie Vlaams-Brabant
Gemeente Vilvoorde
Deelgemeente Vilvoorde
Straat Leuvensestraat
Locatie Leuvensestraat 68-72 (Vilvoorde)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/23088/111.1
  • 4.01/23088/123.1
  • OB001333

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Refugiehuis Abtsherberge

Leuvensestraat 68-72, 72A, Vilvoorde (Vlaams-Brabant)

Monumentaal breedhuis van negen traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak, in kern opklimmend tot de zeventiende eeuw.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het refugiehuis Abtsherberge te Vilvoorde, is beschermd als monument.

Waarden

De zogenaamde Abtsherberge is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door:

historische waarde

De zogenaamde Abtsherberge, waarvan de benaming verwijst naar de locatie van het voormalig refugiehuis (circa 1450) van de abdij van Park te Leuven en nadien bekend als een heerlijkheid die onder het hof van Ginderachter ressorteerde, behoort tot de oudste historische bebouwing van de Leuvensestraat, van oudsher één van de belangrijkste uitvalswegen van Vilvoorde. Het illustreert de 17de-eeuwse, stedelijke herenwoning, uitgewerkt als een in lokale natuursteen opgetrokken ruim geproportioneerd, traditioneel breedhuis met twee bouwlagen onder steil leien zadeldak, voorzien van zijtrapgevels en kruisvensters met spievormig ontlastingssysteem. Het huidige romantisch-pittoreske aspect met beluikte, licht getoogde vensteropeningen en fraaie sierankers grijpt terug naar circa 1860, toen het werd omgebouwd tot een riante burgerwoning voorzien van ruime, met zorg gedecoreerde, historiserende salons.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.