Kasteel Trockart met walgrachten

Kasteel Trockart met park

De bescherming omvat het kasteel met alle gebouwen en interieur, dijken en grachtarmen.

Waarden

Kasteel (alle gebouwen en interieur), dijken en grachtarmen zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

zit vervat in de geïsoleerde ligging van het goed, temidden van streektypische boomgaarden en de hoge esthetische belevingswaarde van het samenspel van elementen van natuur en cultuur, beide met de hoogste graad aan authenticiteit.

historische waarde

zit vervat in de tot de 18de, zoniet 17de eeuw opklimmende en nauwelijks gewijzigde kasteelrechthoek, met de bewaarde dijken en grachtarmen en de kasteelvleugel met kern uit de 17de eeuw, de late 18de eeuw en delen daterend van 1883, 1895.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : de architectuurhistorische waarde van het kasteel als een herenhuis met een homogene, laat-classicistische uitstraling ondanks de in het 18de-eeuwse gebouw opgenomen 17de-eeuwse kern en de uitbreiding in 1895; de architectuurhistorische waarde van de interieurelementen als horend bij de belangrijkste bouwfasen, zoals vloeren, stucwerk, schrijnwerk, trap en glaswerk.

historische waarde

in casu cultuurhistorische waarde: : de cultuurhistorische waarde van de dienstvleugels daterend uit de 18de eeuw met hun oudere kern en hun vergroting van 1883, als onmisbaar volume om de erekoer af te bakenen, anderzijds als onontbeerlijk element voor het verblijf op een kasteel, waar vooral sedert de tweede helft van de 19de eeuw de scheiding tussen heer en personeel strak werd doorgevoerd.

Kasteel Trockart

Trockart 2 (Wellen)
Volledig omgracht L-vormig complex met bijgekomen haakse noordwestelijke vleugel. Geometrische Franse voortuin en achter het kasteel een landschapspark met aansluitend bos van circa 6 hectare.

Is de omvattende bescherming van

Tuin, park en parkbos van kasteeldomein Trockart

Trockart 2 (Wellen)
Kasteeldomein met laat 19de-eeuws parkje in eenvoudige landschappelijke stijl met aansluitend parkbos, aangelegd op een tot de 17de eeuw opklimmende site waarvan de configuratie tot vandaag onveranderd bleef; grachten met bruggen en smeedijzeren hekken, deels verbreed tot parkvijver.