Semi-gesloten hoeve Tournebried en hoeverestant met toren

Geografisch pakket Heks

Beschrijving

De bescherming als monument omvat de semi-gesloten hoeve Tournebried en naastliggend hoeverestant met toren.

Waarden

De semi-gesloten hoeve Tournebried en naastliggend hoeverestant met toren zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

De hoeve Tournebried is waarschijnlijk een oude inplanting. De naam verwijst naar een functie als wisselpost voor paarden. Hoeve en aansluitend torenachtig woonhuis worden al aangeduid op de Ferrariskaart (1771-1777) en werden tussen 1890 en 1895 gemoderniseerd. De hoeve, altijd al U-vormig met het erf open naar de straat, kreeg toen zijn monumentale straatgevels en de toren werd uitgebreid en opgesmukt. Hoewel het geheel er vrij uniform uitziet, vertoont het toch verschillende bouwnaden en werd er nogal wat bouwmateriaal in gerecupereerd, wat getuigt van een levendige bouwgeschiedenis.
Door de laat-19de-eeuwse verbouwingen werd het complex niet alleen verfraaid, maar ook naar het kasteel georiënteerd, waarmee het duidelijk als aanhorigheid kon worden geïdentificeerd en een plaats kreeg in de reeks gebouwen die in de late 19de en vroege 20ste eeuw onder impuls van de kasteelheer omheen het park verrezen, onderdak boden aan het kasteelpersoneel en in hun sobere monumentaliteit en op die manier als buffer en uithangbord voor het kasteel fungeerden. De panden getuigen van de hoogdagen van het domein en maken Heks op een erg sprekende wijze tot een kasteeldorp. Door hun elegante vormentaal en hun strategische inplanting, in harmonie met de omgeving, zijn zij daarenboven van een bijzondere beeldbepalende waarde.

Is de omvattende bescherming van

Semi-gesloten hoeve Tournebried met toren

Hekslaan 55 (Heers)
Hoeve en aansluitend torenachtig woonhuis worden al aangeduid op de Ferrariskaart van 1771-1777 en werden tussen 1890 en 1895 gemoderniseerd.

Toren naast hoeve

Hekslaan 57 (Heers)
L-vormige woning, waarvan de torenachtige constructie een oudere kern heeft in de onderste twee bouwlagen, mogelijk daterend uit de 18de eeuw.