Klooster en school van de zusters van Sint-Vincentius met tuin

Geografisch pakket Heks

Beschrijving

Het klooster en de school van de zusters van Sint-Vincentius met aansluitende tuin zijn beschermd als monument.

Waarden

Het klooster en de school van de zusters van Sint-Vincentius met aansluitende tuin zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

Klooster en school werden in 1903 onder impuls van de kasteelheer opgericht in de franje van zijn domein. Het gebouw is één van de panden die in de late 19de en vroege 20ste eeuw onder impuls van de kasteelheer omheen het park verrezen en in hun sobere monumentaliteit en op die manier als buffer en uithangbord voor het kasteel fungeerden. Deze functionaliteit wordt in het geval van het klooster nog benadrukt, doordat het een publieke functie vervult én als tegenhanger van de officiële gemeenteschool een getuige is van de schoolstrijd in Heks. Zoals alle door de kasteelheer bestelde gebouwen getuigt het klooster echter evenzeer van de hoogdagen van het kasteeldomein en maakt Heks op een erg sprekende wijze tot een kasteeldorp. De elegante vormentaal en strategische inplanting, in harmonie met de omgeving, maakt het gebouw daarenboven van een bijzondere beeldbepalende waarde.

Is de omvattende bescherming van

Klooster en school van de zusters van Sint-Vincentius

Meerstraat 2 (Heers)
Het klooster en de school, opgetrokken in 1903, zijn twee afzonderlijke gebouwen aan weerszijden van een speelplaats.

Tuin bij een klooster en meisjesschool

Tuin uit het midden van de 20ste eeuw met oudere mispel en geschoren meidoornhagen bij een in 1903 gebouwd klooster met schoolgebouw en hekken in rustieke stijl.