Parochiekerk Sint-Anna en omgeving

Geografisch pakket Mechelen-Bovelingen

De parochiekerk Sint-Anna met het omliggende perceel is beschermd als monument.

Waarden

De parochiekerk Sint-Anna en omgeving zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

De Sint-Annakerk is een imposante neogotische constructie uit 1910, waarvan de realisatie kadert in een voor de tijd typische monumentalisering van de bestaande kerksite, die stapsgewijze werd ontmanteld en uitgebreid. De nieuwe kerk staat daarbij niet op de plaats van de oude, maar werd ertegenover opgetrokken; in de nieuwbouw werd wel ouder kerkmeubilair gerecupereerd. De kerk flankeert één van de drie zijden van een driehoekig plein, waarop aan de andere tweede zijden kerkhof en pastorij uitgeven. Het geheel van plein en bebouwing, dat ongeveer gelijktijdig werd gerealiseerd en letterlijk en figuurlijk de kern van het dorp vormt, heeft een uitgesproken beeldbepalende waarde, die niet alleen schuilt in de kwaliteiten van de individuele componenten, maar meer nog in hun functionele en visuele samenhang.

Parochiekerk Sint-Anna

Bovelingenstraat 178 (Heers)
De neogotische parochiekerk Sint-Anna werd in 1910 gebouwd naar ontwerp van H. Martens en V. Lenertz.