Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Refugiehuis Abtsherberge: tuin

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Abtsherberg en tuin

Beschrijving

De grote, ommuurde stadstuin bij het refugiehuis Abtsherberge te Vilvoorde, is beschermd als stadsgezicht.

Waarden

De tuin van de zogenaamde Abtsherberge is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door:

historische waarde

Typologisch vervolledigt deze grote stadstuin - een grasveld met randbeplanting van hoogstammen - het beeld van de voorname, stedelijke, 17de-eeuwse herenwoning waarbij de ruime proporties en duidelijke afbakening respectievelijk door bak- en natuurstenen muren en het tracé van de Woluwebeek refereren aan de historische begrenzing van dit voormalig refugiehuis en leengoed van het hof van Ginderachter.

Refugiehuis Abtsherberge

Leuvensestraat 68-72, 72A (Vilvoorde)
Monumentaal breedhuis van negen traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak, in kern opklimmend tot de zeventiende eeuw.