Beschermd cultuurhistorisch landschap

Park van de Oostelijke Jeker

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Park van de oostelijke Jeker

Beschrijving

De bescherming als landschap betreft het park van de Oostelijke Jeker, bestaande uit een alluviaal landschap in de brede vallei van de Jeker.
In dit beschermde landschap liggen het kasteel Scherpenberg en de Blaarmolen die ook beschermd is als monument.

Waarden

Het park van de Oostelijke Jeker is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

in casu natuurwetenschappelijke waarde

esthetische waarde

Is de omvattende bescherming van

Kasteel Scherpenberg

Dreef 99 (Tongeren)
Scherpenberg was een belangrijk leengoed met kasteel.

Watermolen Blaarmolen

Kevieweg 3 (Tongeren)
Voormalige watermolen op de Jeker, sinds de omlegging van deze waterloop in 1968 buiten bedrijf.

Jekervallei tussen Tongeren en Mal

Mal, Nerem, Tongeren, Vreren (Tongeren)
Ten zuiden van Blaar, tussen Tongeren en Mal, bevindt zich het Park van de Oostelijke Jeker, gelegen in de vallei van de Jeker met natte, alluviale gronden. Behalve de natuurlijke, veelal gekanaliseerde waterlopen zijn er nog talloze waterlopen die niet behoren tot het natuurlijke stoomstelsel. Deze werden aangelegd om het gebied te ontwateren. Het alluvium wordt gedraineerd door ontelbare ontwateringsgrachten die op hun beurt uitmonden in kleine kanaaltjes zoals de Vloedgracht, de Fluwijnensloot en de Flotsbeek. Het landschap van de Jekervallei wordt gekenmerkt door een afwisseling van hooilanden, drassige terreinen, moerassen en rietkragen, dit alles omzoomd door hoogstamboomgaarden, struwelen van els of wilg en populieren. De historische percelering is er grotendeels herkenbaar. In de vallei zijn verder de Blaarmolen en het kasteel Scherpenberg gelegen.