Kanunnikenhuis: poortgebouw

Kanunnikenhuis X met poorthuis en omgeving

Beschrijving

Het poortgebouw van kanunnikenhuis X, dat in 1902 tot woonhuis werd omgevormd, is beschermd als monument.

Waarden

Het poorthuis van het voormalig kanunnikenhuis X is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het pand is opgetrokken op het terrein van het voormalige kanunnikenhuis X en maakt historisch deel uit van het corpus.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Het poorthuis is opgetrokken in baksteen op een plint van kalksteen en silex, twee bouwlagen hoog, twee traveeën breed en één travee diep onder een laag zadeldak. De voorgevel wordt gedomineerd door een gedichte rondboogpoort in kalkstenen omlijsting met imposten en een sluitsteen. De raamopeningen hebben dezelfde vormgeving als deze in het eigenlijke kanunnikenhuis. De zijgevel vertoont sporen van hoekblokken en kalkstenen lijstwerk. Het dak is later opgehoogd en afgeplat. Tijdens verbouwingen in 1981 zijn duidelijke sporen van een hoog en puntig zadeldak opgedoken.

Hoekhuis

Maastrichterstraat 11 (Tongeren)
Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, met huidig uitzicht van circa 1770, doch oudere kern.