Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kanunnikenhuis: omgeving en poortgebouw

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Kanunnikenhuis X met poorthuis en omgeving

Beschrijving

De onmiddellijke omgeving van het kanunnikenhuis X is beschermd als stadsgezicht. De bescherming omvat de achtertuin van het kanunnikenhuis en het als monument beschermde poortgebouw.

Waarden

De omgeving van het voormalig kanunnikenhuis X is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het geheel van bouwpercelen tussen de Maastrichterstraat, Onze-Lieve-Vrouwstraat en Kloosterstraat vormt het oorspronkelijke perceel X, dat in de 19de eeuw progressief werd volgebouwd.

sociaal-culturele waarde

Het geheel van de gebouwen vormt een historisch gegroeid ensemble rond het kanunnikenhuis met poortgebouw als beeldbepalend element.

Is de omvattende bescherming van

Hoekhuis

Maastrichterstraat 11 (Tongeren)
Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, met huidig uitzicht van circa 1770, doch oudere kern.

Kanunnikenhuis

Maastrichterstraat 13-15 (Tongeren)
Dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder wolfsdak, van circa 1770. Gewijzigde benedenverdieping.