Boerenburgerhuis met achtererf

Geografisch pakket Mechelen-Bovelingen

Het boerenburgerhuis met achtererf is beschermd als monument.

Waarden

Het boerenburgerhuis met achtererf is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

Het huis is vermoedelijk een oudere constructie die in de tweede helft van de 19de eeuw werd uitgebreid en gemonumentaliseerd. Het heeft een bijzonder monumentale straatgevel, die niet alleen een oorspronkelijke sierpleisterlaag behield, maar ook het oude schrijnwerk, waartoe ook oude rolluikkasten dienen te worden gerekend. Bij het huis sluit een pittoresk gekasseid achtererf aan, aan straatzijde én aan de kant van de achterliggende boomgaard door ijzeren hekwerk afgesloten. Op het erf geeft een eenvoudig wit gekalkt stalletje uit. In één van de op het erf uitgevende gevels is een oculus uitgespaard, waarin een kapelletje is geplaatst. Het geheel straalt een sterke oorspronkelijkheid uit en is van een uitgesproken beeldbepalende waarde.

Boerenburgerhuis

Bovelingenstraat 202 (Heers)
Het complex omvat een boerenburgerhuis met een gekasseid achtererf, aan de linkerzijde afgeboord door een stalvleugeltje.