Sint-Martinuskapel met grafcrypte

Geografisch pakket Mechelen-Bovelingen

Beschrijving

De Sint-Martinuskapel met aansluitende grafcrypte van de familie de Borchgrave d’Altena is beschermd als monument.

Waarden

De Sint-Martinuskapel met aansluitende grafcrypte van de familie de Borchgrave d’Altena is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De Sint-Martinuskapel werd onder impuls van kasteelheer de Borchgrave d'Altena opgericht in 1872. Het neogotische gebouwtje staat in eng verband met het kasteeldomein, is er overigens op gefixeerd, en fungeert als heiligdom bij de crypte van de kasteelheren. Het oudste hier begraven familielid, Marie Wilhelmine de Renesse, overleed in 1812. Kapel en crypte zijn representatieve getuigen van de dorpsgeschiedenis en illustreren het typisch 19de-eeuwse gebruik van kasteelheren om via allerhande vaak traditionele monumentjes in en om de dorpskom hun aanwezigheid in het dorp en de continuïteit van hun machtspositie te benadrukken.

Sint-Martinuskapel

Kloosterstraat 2 (Heers)