Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Landelijke buffer tussen kasteel en dorp

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Geografisch pakket Mechelen-Bovelingen

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de landelijke buffer tussen het kasteel van Bovelingen en het dorp Mechelen-Bovelingen.
Dit gebied vormt een mooi bij de bebouwing aansluitende, agrarische context, op grote percelen langs de Biessemstraat en Kloosterstraat. De zone ten zuiden van de Kloosterslaat sluit aan bij het kasteeldomein en wordt overigens doorsneden door de kasteeldreef richting dorp, wat de relatie tussen het kasteeldomein en het dorp benadrukt.

Het kasteeldomein zelf is beschermd als monument.

Waarden

De landelijke buffer tussen kasteel en dorp zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

Tussen het kasteeldomein en de hoeve Gelindenstraat 148 bleef een buffer bewaard van onbebouwde landbouwpercelen, slechts doorsneden door de dreef tussen de hoofdingang van het kasteel en het dorp. Deze buffer is in esthetisch opzicht belangrijk, benadrukt als verbindend element de oude identiteit van dorp en kasteel als van het land afhankelijke vestigingen én scheidt tegelijkertijd twee leefwerelden, waarmee de oude dorpse hiërarchie in de verf wordt gezet.

Is de omvattende bescherming van

Hoogstamboomgaard