Oorlogsmonument ontworpen door Joseph Thys

Oorlogsmonument

Het oorlogsmonument ontworpen door Joseph Thys is beschermd als monument.

Het oorlogsgedenkteken is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Door architect Foucart en de nationaal vermaarde beeldhouwer Joseph Thys (Luik 1891 - Elsene 1970) ontworpen oorlogsgedenkteken, typologisch uitgewerkt als een rechthoekige gedenksteen in twee registers, met bovenaan de voorstelling van een gehelmde soldaat met vaandel en geweer en onderaan de woorden "IN MEMORIAM", met een lijst van tweemaal zes namen; rijke symbolentaal door de soldatenvoorstelling, de inscripties, de palmtakken en het Tongerse wapenschild, symbolen van moed, heldhaftige oorlogsstrijd, vaderland, overwinning en roem.

historische waarde

Het op 23 juli 1922 opgerichte oorlogsgedenkteken is opgevat als huldeblijk aan de nagedachtenis van leraars en leerlingen van het Koninklijk Atheneum die in de Eerste Wereldoorlog hun leven lieten. Dit Atheneum was tot 1964 gehuisvest in een voormalig kanunnikenhuis in de Maastrichterstraat nr. 10. In juli 1922 werd daar het monument ingehuldigd. Het kreeg een plaats midden op de Cour d'honneur. Toen het Atheneum in 1964 verhuisde naar zijn nieuwe gebouwen in de Moerenstraat, kreeg ook het monument een nieuwe opstelling.

Oorlogsgedenkteken

Moerenstraat (Tongeren)
Het gedenkteken werd opgericht in 1922 en werd ontworpen door architect Foucart in samenwerking met beeldhouwer Joseph Thys.