Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve Monnikenhof: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

ID
3899
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/3899

Besluiten

Monnikenhof met omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 13-07-2005  ID: 4431

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De omgeving van de hoeve Monnikenhof is beschermd als dorpsgezicht. De hoeve maakt geen deel uit van deze bescherming.



Waarden

De onmiddellijke landelijke omgeving van Monnikenhof en aansluitend deel van de tramzate zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

De hoeve wordt als vanouds omgeven door boomgaarden en akkerland, functioneel aansluitend bij de bebouwing en zich uitstrekkend tot aan het kasteelpark van Heks en de franje rond Bommershoven. Het terrein wordt ten westen afgeboord door de dreef tussen het kasteelpark en Bommershoven-dorp, overigens een belangrijk visueel richtpunt in de verte, ten oosten door de Monnikenlaan. Ter hoogte van de inrijpoort vertrekt een oude tramzate richting Heks, onderdeel van de oude verbinding Borgloon-Oreye, die onder meer ook Bommershoven aandeed.
Afgezien van de ontegensprekelijke esthetische waarde van het geheel, worden ook op uiterst visuele wijze de verbanden duidelijk tussen het Monnikenhof en de dorpen in de omgeving. Wat de representativiteit van de site onderstreept als onderdeel van een uniek, uitgestrekt cultuurlandschap met historische kasteeldorpen (Bommershoven, Sint-Pieters-Heurne, Heks, Widooie) en domeingoederen (Ter Hove, Manshoven), alternerend met een schitterend semi-ruraal kader van akkers, weiland en bossen, de verschillende elementen onderling verbonden door oude wegtracés, dat als geheel qua structuur en verschijningsvorm vrijwel onaangetast bleef door moderne stedenbouwkundige ingrepen.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Hoeve Monnikenhof met boomgaard

Monnikenlaan 51 (Heers)
Zeer ruime, oorspronkelijk gesloten, hoeve. In de loop van de eerste helft van de 19de eeuw verdwijnt een gedeelte van de noordoostelijke en zuidoostelijke vleugel, en alleen de omheiningsmuur blijft bewaard.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.