Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Onderwijzerswoning: omgeving

Omgeving van de onderwijzerswoning
voorlopige opheffingsbesluiten: 14-03-2024  ID: 15319

Onderwijzerswoning en omgeving

De omgeving van de onderwijzerswoning te Merchtem, is beschermd als dorpsgezicht.

De bescherming als dorpsgezicht van de omgeving van de onderwijzerswoning werd op 14 maart 2024 voorlopig opgeheven omwille van het algemeen belang. De als dorpsgezicht beschermde omgeving had op het moment van de bescherming weinig intrinsieke erfgoedwaarde en is vandaag ontoereikend voor een bescherming op Vlaams niveau.

Waarden

De onmiddellijke omgeving van de woning van de hoofdonderwijzer van de voormalige jongensschool is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Momenteel grotendeels braakliggend is deze voormalige schoolsite historisch en structureel inherent verbonden met de schoolwoning.

Onderwijzerswoning

Reedijk 1 (Merchtem)
Voormalige onderwijzerswoning van de jongensschool van Merchtem, gebouwd omstreeks 1863-1864 naar ontwerp van provinciaal architect Louis Spaak.