U-vormige hoeve en bakhuis

Hoeven met omgeving

De U-vormige hoeve met bakhuis is beschermd als monument.

Waarden

De U-vormige hoeve en het bakhuis zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

De hoeve wordt al in zijn huidige structuur weergegeven op de Ferrariskaart (1771-1777) en is blijkens jaartalankers te liëren met bouwactiviteiten in 1754 en 1762, maar is voor het overige vooral in volumetrisch opzicht historisch stabiel. Onder de inrijpoort bleven de sporen bewaard van de oude vakwerkconstructie waarop het complex moet zijn gebaseerd. Verdere historische sporen bevinden zich in het woonhuis, waar rechthoekige muuropeningen in vlakke kalkstenen omlijsting wijzen op een laat-18de- tot vroeg-19de-eeuwse bouwfase. Latere verbouwingen gaven het complex een beslissend cachet. Het geheel is een representatief onderdeel van de historische dorpskern en is daarenboven structureel verweven met de aangrenzende, monumentale hoeve Nieuwe Steenweg 128; beide hoeves vormen een beeldbepalend blok in de schaduw van de reeds als monument beschermde kerksite.

U-vormige hoeve

Nieuwe Steenweg 126 (Heers)
De hoeve omvat bakstenen componenten met boven een gepikte plint wit gekalkte erfzijdegevels en zadeldaken met Vlaamse pannen, alles in U-vorm geschikt omheen een trapezoïdaal erf.