Fort van Beieren

Beschrijving

* Gemeneweidestraat z.nr. Z.g. "Fort van Beieren". Beschermd als landschap bij K.B. van 6/07/1976. Voormalig kasteeldomein en militair fort, oorspronkelijk gelegen tussen de Damse vaart en de gedempte "Sluyssche Vaart" of "Oude Zwin" (nu Brugse en Koolkerkse Steenweg), ter hoogte van de oude dorpskern. Aan de zuidwestelijke zijde liggen de resten van het kasteel "Fort de Bavière". Thans

Is de omvattende vaststelling van

Kasteeldomein Fort de Bavière

Kasteeldreef (Brugge)
Voormalig kasteeldomein. Het eerste kasteel dateerde uit 1609 en werd in de 18de eeuw verbouwd. Het kasteel werd gebruikt als buiten- of hoofdverblijf van verschillende (adellijke) families. Beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel gesloopt in 1956. Verschillende constructies, waaronder hekpijlers, een ijskelder en de bakstenen ommuring van de moestuin verwijzen nog naar het vroegere kasteeldomein.